sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Eduskuntavaalit 2011

Taas on neljä vuotta kulunut, kun viimeksi pääsimme agoralta keräämään edustajamme forumille vanhaan Kreikkalaiseen malliin. Ennustan tämän kertaisesta koitoksesta aikaisempia paljon mielenkiintoisempia. Ehkä tänä vuonna saisimme myös äänestysprosentin nousemaan hieman? Toivottavasti, itse en tykkäisi mistään enemmän kuin nähdä ääriliikkeet kuten RKP:n, KD:n ja Vihreät kuihtumassa pois. Mutta koska haikailut eivät rakentavaan postaukseen pelkästään riitä. Käytän tämän spekulatiivisen kirjoituksen perustana marraskuun 2010 YLE Uutisten tekemää kannatasmittausta ja vedän johtopäätöksiä siitä. Tuloshan on kannatusmittaus, joten parhaimmillaankin vain suuntaa-antava. Mutta pelataan nyt sillä mitä meillä on.

Mittauksessa annettiin seuraavat luvut puoleiden suosiolle:

  1. Kokoomus 21,1 %
  2. Keskusta 18,6 %
  3. SDP 18,4 %
  4. PS 14,9 %
  5. Vihreät 9,1 %
  6. Vasemmistoliitto 7,9 %
  7. KD 4,5 %
  8. RKP 4,0 %
  9. Muut 1,5 %
Koska kyseessä on suuntaa-antavamittaus ja helpottaakseni numeronpyörittämistä. Pyöristän luvut lähimpään puoleen tai täyteen prosenttilukuun. Eli:

  • Kok 21 %
  • Kesk 18,5 %
  • SDP 18,5 %
  • PS 15 %
  • Vihr 9 %
  • Vas 8 %
  • KD 4,5 %
  • RKP 4 %
Jos oletamme nämä tulokset, niin hallitusneuvotteluista tulee edelliskertaa mielenkiintoisemmat. Kokoomuksen, hallituksen muodostajana ja pääministeripuolueena, olisi valittava hallituskumppaninsa kolmesta jäljellä olevasta suuresta puolueesta. Kaikkein epätodennäköisin hallituskumppani olisi tottakai Perussuomalaiset. Kolmesta puolueesta heidän kannatuksensa olisi alhaisin ja, jos jokin puolue on ollut Persujen (ja muiden ääripuolueiden) populismipolitiikan vastavoimana eduskunnassa, se on ollut Kokoomus. Kokoomus ei voisi pettää omia äänestäjiään ottamalla oman poliittisen vastavoimansa samaan hallitukseen. Se on yksinkertaisesti mahdotonta.

Toinen mahdottomalta tuntuva, joskaan ei niin paljon, ajatus olisi Kokoomuksen ottaa SDP hallitukseen. SDP on koko menneen vaalikauden maalannut Kokoomuksesta maanpäällistä vihollistaan. Useat Kokoomuspoliitikot ja äänestäjät ovat tehneet samaa toiseen suuntaan. Tässä valossa sini-punahallitus olisi kovin hankala järjestely.

Jäljelle jää siis vain Keskusta. Uusi hallituskausi tulee olemaan myrkkyä Keskustalle ja tulee entisestään vaikeuttamaan heidän uudistumistaan. Korhoset, Väyryset ja kumppanit on vaikea pistää sivuun, jos he ovat ministereinä. Harmillista kyllä myös Keskustan johto tietää tämän. He kyllä tulevat hallitukseen, mutta eivät helpolla. En olisi yllättynyt, jos he vaatisivat ulkoministerin ja valtiovarainministerin paikkoja vastineeksi hallitukseen menosta.

Entäs mitä tehdä apupuoleiden kanssa. RKP voi, tottakai, aina olla varman hallituspaikastaan. Kokoomuksen ollessa kyseessä niin voi myös Vihreät. Olettaen, että heidän oma sisäinen valtatasapaino pysyy ennallaan. Vasemmistoliitto kärsii samoista ongelmista kuin SDP ja PS Kokoomuksen suhteen, joten jälleen saavat huutaa älyttömyyksiä kyselytunnilla seuraavat 4 vuotta. Onneksi Tennillä jää eläkkeelle. KD taas periaatteessa voisi hallitukseen jopa nousta. Käytännössä heidän ajatusmaailmansa ei ole mahtunut hallitukseen sen jälkeen, kun he pari kautta sitten sieltä keskenkaiken marssivat ulos.

Näin ollen ennustan tällä päivämäärällä seuraavaksi hallitukseksi koalitiota Kokoomus-Keskusta-Vihreät-RKP yhteisprosenttimäärällä 53%. Veikkaan sen riittävän enemmistöhallitukseen Keskustan ja RKP:n saadessa totutusti enemmän edustajia kuin suora prosentuaalinen osuus olettaisi.

Muutamia huomioita tulevista vaaleista. Odotan innolla, miten PS:n lanseeraama maahanmuuttovastaisuus luo painetta muille puolueille. Vasemmistoliiton, SDP:n ja Keskustan riveistä on jo kuultu viitteitä adoptoida tämä poliittinen suuntaus. Ainakin näin vaalien alle. Nämä saattavat myös olla Sauli Niinistön viimeiset eduskuntavaalit. Vanha ennätys tuskin menee rikki, mutta hyvä että hän on vielä tukemassa puoluettaan. Toivotaan vain, että hänestä leivotaan seuraava presidentti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti